Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Łopatka duszona w winie, ze szparagami i rozmarynem

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Łopatka duszona w winie, ze szparagami i rozmarynem




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]10.00 / 10



Przepis


SKŁADNIKI (na 4-5 - porcji):

Łopatka wieprzowa-             1 kg.
białe wytrawne wino-            1/2 butelki
szalotka-                            5-6 szt.
marchewka-                        1 duża
czosnek-                            7-8 ząbków
rozmaryn-                           kilka gałązek
liście laurowe
koperek
sól, pieprz cukier

PRZYGOTOWANIE:

Mięso posypuję solą, pieprzem i nacieram. Odstawiam na 20 minut.
Po tym czasie obsmażam na patelni z oliwą ze wszystkich stron na złoto-brązowo.
Ściągam z patelni, na którą wrzucam pokrojoną w skośne plasterki marchewkę, po chwili dodaję całe, obrane szalotki i ząbki czosnku.
Kiedy warzywa się zaczną rumienić, wlewam kieliszek wina, dokładnie mieszam i całą zawartość patelni zsuwam do garnka, w którym czeka już mięso.
Układam tak, żeby warzywa nie przykrywały łopatki. Dodaję gałązki rozmaryny, liście laurowe, posypuję jeszcze solą i cukrem. Wszystko zalewam winem, do połowy wysokości mięsa. Garnek przykrywam i duszę na bardzo małym ogniu 3-4 godziny.
Po tym czasie odkrywam garnek i układam na wierzchu białe szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek. Przykrywam i duszę jeszcze około 10 minut.
Mięso wyciągam, rozrywam za pomocą widelca i układam razem z warzywami i szparagami na talerzu.
Polewam sosem i posypuję koperkiem.

Smacznego...

Opis


Łopatka to mięso, które idealnie nadaje się do długiego pieczenia, czy też duszenia. Dodatkowo mamy teraz sezon na moje ulubione szparagi. Dziś połączenie tych dwóch produktów, w towarzystwie białego wina o rozmarynu.





Słowa kluczowe


mięso łopatka wieprzowa wieprzowina pieczona pieczeń duszona długo ze szparagami szparagi rozmaryn w winie wino przepis przepisy kulinarna kulinarnatv



dodaj komentarz:




     Komentarze (3) :

 

2016-10-28 03:35:02, podpis
" ¡Es curioso! Esa misma foto es la que he mandado a La Habana para "ilustrar" la crónica de ayer.En Trebujena (Cádiz) hubo huelga general. En Chipiona, a tan solo unos kilómetros, estaba todo abierto. Claro que aquí ha salido el PP ma.yeitariamenteo..Brsos

2015-06-13 16:41:12, kulinarnatv.pl
" Nic nie cieszy mnie tak jak odtworzony z sukcesem mój autorski przepis. Zatem dziękuję bardzo ;) Łopatka jest najlepsza z wieprzowiny do tego typu dań. Adrian

2015-06-13 13:28:13, Jezyk33
" Panie Adrianie zaprosiłem znajomych na kolację i zrobiłem to danie - co tu dużo pisać - MISTRZOSTWO ŚWIATA , rewelacja łopatka idealnie pasuje do tego dania

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.