Przepis
SKŁADNIKI:
Natka pietruszki- 1 duży pęczek
papryczka chili- 1 szt.
papryczka habanero- 1/2 szt.
czosnek- 2-3 ząbki
ocet z czerwonego wina- 2 łyżki
sok z limonki- z dwóch szt.
oliwa z oliwek
oregano
kmin
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Do blendera wrzucam natkę pietruszki, papryczki chili i habanero, czosnek, sól, pieprz, kmin, oregano.
Skrapiam octem winnym, obficie oliwą i wyciskam sok z limonki.
Wszystko blenduję aż wszystkie składniki sie ze sobą połączą.
Przekładam do miseczki.
Smacznego... |
Opis
Pochodzący z Argentyny bardzo aronatyczny sos na bazie ziół i ostrych papryczek. Świetnie nadaje się do pieczonych mięs, a także wielu innych potraw. Kiedy go spróbujemy, to będziemy chcieli używać go niemal do wszystkiego :)
Słowa kluczowe
sos chimichurri argentyński ziołowy chili natka habanero przepis przepisy kulinarna kulinarnatv
|