Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





sushi tempura maki z krewetką (smażone)

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : sushi tempura maki z krewetką (smażone)




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]9.88 / 10



Przepis


SKŁADNIKI (na jedną porcję):

krewetki black tiger
awokado
ryż
sól
cukier
sos sojowy
wino mirin (opcjonalnie)
tempura
algi nori
ocet ryżowy
lód
proszek do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone, świeże krewetki posypuję solą, dodaję sos sojowy i wino mirin. Odstawim na 10 min.
Łączę mąkę, wodę, lód, sól i proszek do pieczenia.
Krewetki nabijam na patyczki, namaczam w tempurze i smażę na głębokim oleju ok. 4 min.
Na matowej części połowy płatka nori układam ryż. Odwracam, smaruję pasek wasabi, układam usmażoną krewetkę, pokrojone w paski awokado i zwijam delikarnie naciskając. Gotowy rulon zanurzam w tempurze i smażę na złoto w gorącej patelni.
Kroję i wykładam na talerzyk.
Smaczego...
 

Opis


Pyszne i nietypowe sushi podwójnie smażone w tempurze. Smażymy najpierw krewtetki, a później całą rolkę uramaki.  Polecam również osobom, które nie są przekonane do surowych ryb.





Słowa kluczowe


sushi tempura maki w tempurze kuchnia japońska japonia sexy kolacja dla dwojga



dodaj komentarz:




     Komentarze (5) :

 

2016-10-28 04:28:39, podpis
" Dag nabbit good stuff you whreppisnappers!

2015-03-31 20:47:17, kulinarnatv.pl
" Dzięki Paulina. Maka może być zwykła pszenna, choć nie zaszkodzi pokombinować z innymi mąkami. Ale zacznij od zwykłej, żeby mieć punkt wyjściowy. Adrian

2015-03-31 10:00:14, Paulina
" Zwykła mąka czy jakaś specjalna- ryżowa, tapioka? Wyglądają obłędnie na pewno wykonam je dzisiaj z łososiem samżonym (wcześniej marynuje go w: teryaki, imbir, czosnek, miód, i cytryna lub limonka PYCHOTA!) Pozdrawiam

2015-02-09 20:39:20, kulinarnatv.pl
" W dokładne nie ma co się bawić, proszę nalać pół szklanki wody, trochę lodu i dosypywać mąki, około 3 łyżek, mieszając aż ciasto osiągnie oczekiwaną konsystencję, rzadkiego ciasta naleśnikowego. Do tego sól, szczypta proszku do pieczenia i gotowe. Dokładne proporcje w kuchni tworzą laboratorium, a takie dozowanie aż do osiągnięcia sukcesu dają więcej przyjemności. Pozdrawiam: Adrian

2015-02-09 18:33:58, KAA
" Czy można prosić o dokładne propocje składników potrzebnych do wykonania tempury?

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.